Artikel

25 maart 2024

Welke factoren moet je overwegen bij het kiezen van een WIFI thermostaat?

162 WEERGAVEN
11 min LEESTIJD
Image

Ben je op zoek naar een nieuwe thermostaat voor je huis, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blogpost gaan we het hebben over WIFI thermostaten en welke factoren je moet overwegen bij het kiezen van de juiste thermostaat voor jouw behoeften. Of je nu op zoek bent naar energiebesparing, gemak of meer controle over je verwarmingssysteem, we zullen je begeleiden door de belangrijkste overwegingen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Populaire WIFI thermostaten

Wat is een WIFI thermostaat?

Een WIFI thermostaat is een handig apparaat dat je in staat stelt om de temperatuur in je huis te regelen via een draadloze internetverbinding. Met deze slimme thermostaat kun je de temperatuur aanpassen en de thermostaat bedienen vanaf je smartphone, tablet of computer, waar je ook bent. In dit artikel zullen we de voordelen en de functionaliteit van een WIFI thermostaat bespreken.

Hoe werkt een WIFI thermostaat?

Een WIFI thermostaat maakt verbinding met je thuisnetwerk via WIFI en communiceert met een speciale app op je smartphone, tablet of computer. Via deze app kun je de thermostaat bedienen en de temperatuur in je huis aanpassen. De thermostaat zelf wordt meestal geïnstalleerd op een centrale locatie in je huis, zoals de gang of de woonkamer.

Voordelen van een WIFI thermostaat

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een WIFI thermostaat. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 • Gemak: Met een WIFI thermostaat kun je de temperatuur in je huis eenvoudig regelen, waar je ook bent. Je kunt de thermostaat bedienen vanaf je smartphone, tablet of computer, zonder dat je fysiek aanwezig hoeft te zijn in je huis.
 • Besparing op energiekosten: Een WIFI thermostaat kan je helpen om energie te besparen en je energierekening te verlagen. Je kunt de temperatuur in je huis nauwkeurig regelen en programma’s instellen op basis van je dagelijkse routines. Hierdoor verspil je geen energie aan het verwarmen of koelen van je huis wanneer je er niet bent.
 • Slimme functies: Veel WIFI thermostaten bieden slimme functies, zoals geofencing. Met geofencing kan de thermostaat automatisch de temperatuur aanpassen op basis van je locatie. Bijvoorbeeld, als je het huis verlaat, kan de thermostaat de temperatuur verlagen om energie te besparen. Wanneer je weer in de buurt van je huis komt, kan de thermostaat de temperatuur weer verhogen.
 • Integratie met andere slimme apparaten: WIFI thermostaten kunnen vaak worden geïntegreerd met andere slimme apparaten in je huis, zoals slimme verlichting of slimme beveiligingssystemen. Dit stelt je in staat om al je slimme apparaten centraal te bedienen via één app.

Populaire WIFI thermostaat merken

Er zijn verschillende merken die WIFI thermostaten aanbieden. Hier zijn enkele populaire merken:

 1. Nest Learning Thermostat: Deze thermostaat leert je dagelijkse routines en past de temperatuur automatisch aan. Het heeft een gebruiksvriendelijke app en kan worden geïntegreerd met andere slimme apparaten.
 2. Honeywell Lyric T6: Deze thermostaat biedt geofencing-functionaliteit en kan worden bediend via een app. Het heeft ook een zelflerende functie waarmee het je voorkeuren leert en de temperatuur dienovereenkomstig aanpast.
 3. Ecobee SmartThermostat: Deze thermostaat heeft een ingebouwde spraakassistent en kan worden geïntegreerd met andere slimme apparaten. Het biedt ook geavanceerde energiebesparende functies.

Energie-efficiëntie

Bij het kiezen van een nieuwe WIFI thermostaat zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Eén van de belangrijkste aspecten is de energie-efficiëntie van de thermostaat. In dit artikel bespreken we waarom energie-efficiëntie belangrijk is en hoe bepaalde functies van WIFI thermostaten kunnen helpen om energie te besparen.

Waarom is energie-efficiëntie belangrijk?

Energie-efficiëntie is belangrijk omdat het niet alleen helpt om je energieverbruik te verminderen, maar ook kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn. Een energie-efficiënte WIFI thermostaat zorgt ervoor dat je verwarmingssysteem alleen werkt wanneer dat nodig is en op de meest efficiënte manier mogelijk. Dit betekent dat je minder energie verbruikt en dus ook minder geld uitgeeft aan je energierekening.

Geofencing: een handige functie voor energie-efficiëntie

Een van de functies die je kunt tegenkomen bij WIFI thermostaten is geofencing. Geofencing maakt gebruik van de locatie van je smartphone om de temperatuur in je huis automatisch aan te passen. Wanneer je het huis verlaat, kan de thermostaat de temperatuur verlagen om energie te besparen. Zodra je weer in de buurt van je huis komt, zal de thermostaat de temperatuur weer verhogen, zodat het huis comfortabel is wanneer je binnenkomt.

Enkele voordelen van geofencing zijn:

 • Bespaart energie: doordat de thermostaat automatisch de temperatuur aanpast op basis van je locatie, voorkom je onnodig verwarmen van een leeg huis.
 • Comfortabel thuiskomen: met geofencing hoef je niet meer handmatig de temperatuur aan te passen wanneer je thuiskomt. De thermostaat doet dit automatisch, zodat je altijd in een comfortabel verwarmd huis binnenkomt.

Andere energiebesparende functies

Naast geofencing zijn er nog andere functies die je kunt overwegen bij het kiezen van een energie-efficiënte WIFI thermostaat. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Programmeerbare schema’s: veel WIFI thermostaten bieden de mogelijkheid om programma’s in te stellen op basis van je dagelijkse routine. Hiermee kun je de temperatuur aanpassen op verschillende momenten van de dag, zoals ‘s nachts of wanneer je op het werk bent.
 • Leerfuncties: sommige WIFI thermostaten hebben een leerfunctie die je gewoonten en voorkeuren leert kennen. Hierdoor kan de thermostaat de temperatuur automatisch aanpassen op basis van je gedrag, wat kan leiden tot energiebesparing.
 • Energieverbruiksrapporten: bepaalde WIFI thermostaten bieden de mogelijkheid om gedetailleerde energieverbruiksrapporten te genereren. Hiermee kun je inzicht krijgen in je energieverbruik en eventuele aanpassingen doen om energie te besparen.

Compatibiliteit

Bij het overwegen van de aankoop van een WIFI thermostaat is het essentieel om ervoor te zorgen dat deze compatibel is met je bestaande verwarmingssysteem. Het is namelijk frustrerend om een nieuwe thermostaat te kopen die uiteindelijk niet werkt met jouw systeem. Om dit te voorkomen, moet je de compatibiliteit van de thermostaat met jouw verwarmingssysteem zorgvuldig controleren voordat je tot aankoop overgaat.

Waarom is compatibiliteit belangrijk?

 1. Functionaliteit: Niet elke thermostaat kan optimaal werken met elk type verwarmingssysteem. Verschillende systemen hebben verschillende vereisten en functies. Door een compatibele thermostaat te kiezen, ben je ervan verzekerd dat deze correct werkt met jouw verwarmingssysteem en dat je alle gewenste functies kunt benutten.
 2. Efficiëntie: Een thermostaat die niet compatibel is met jouw verwarmingssysteem kan inefficiënt zijn. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de thermostaat niet in staat is om de gewenste temperatuur te bereiken of te handhaven. Dit kan leiden tot oncomfortabele omstandigheden en hogere energierekeningen. Door te kiezen voor een compatibele thermostaat, profiteer je van efficiëntere verwarming en mogelijk zelfs energiebesparingen.

Hoe controleer je de compatibiliteit?

 1. Onderzoek: Begin met het onderzoeken van jouw bestaande verwarmingssysteem. Welk type systeem heb je? Is het een cv-ketel, vloerverwarming, warmtepomp of iets anders? Het is belangrijk om te weten welk type systeem je hebt, zodat je gericht kunt zoeken naar thermostaten die compatibel zijn.
 2. Fabrikantinformatie: Raadpleeg de documentatie van jouw verwarmingssysteem en zoek naar informatie over compatibiliteit met WIFI thermostaten. Fabrikanten bieden vaak specifieke modellen of merken aan die goed werken met hun systemen.
 3. Thermostaat specificaties: Zodra je weet welke thermostaten compatibel kunnen zijn met jouw systeem, bekijk dan de specificaties van de thermostaat die je overweegt om te kopen. Controleer of deze thermostaat compatibel is met het specifieke type verwarmingssysteem dat je hebt.

Compatibiliteitstips en overwegingen

 • Sommige populaire WIFI thermostaatmerken, zoals Nest, Honeywell en Tado, bieden een breed scala aan modellen die compatibel zijn met verschillende verwarmingssystemen. Dit maakt het gemakkelijker om een geschikte thermostaat te vinden.
 • Vergeet niet om te controleren of de thermostaat compatibel is met andere apparaten die je mogelijk hebt, zoals een slimme hub of een spraakassistent. Dit kan de functionaliteit en het gebruiksgemak van jouw thermostaat vergroten.
 • Het kan nuttig zijn om recensies en ervaringen van andere gebruikers te lezen om te zien hoe goed een bepaalde thermostaat werkt met specifieke verwarmingssystemen. Dit kan je helpen om een weloverwogen keuze te maken.

Extra functies van WIFI thermostaten

WIFI thermostaten bieden verschillende extra functies die je verwarmings- en koelsysteem nog geavanceerder en gemakkelijker te bedienen maken. In dit artikel zullen we enkele van deze extra functies bespreken en waarom ze de moeite waard kunnen zijn om in overweging te nemen bij het kiezen van een thermostaat.

Programmeerbare schema’s

Een van de belangrijkste extra functies van WIFI thermostaten is de mogelijkheid om programmeerbare schema’s in te stellen. Met deze functie kun je de temperatuur in je huis automatisch regelen op basis van vooraf ingestelde tijden en temperaturen. Dit kan handig zijn als je regelmatige routines hebt, zoals een vast werkschema of een schoolrooster voor je kinderen. Je kunt bijvoorbeeld de thermostaat zo programmeren dat de temperatuur lager wordt tijdens de uren dat je afwezig bent en dat het comfortabel warm is wanneer je thuiskomt.

Weersvoorspellingen

Sommige WIFI thermostaten bieden ook de mogelijkheid om weersvoorspellingen te bekijken en hierop de temperatuur in je huis aan te passen. Deze functie kan handig zijn omdat het je in staat stelt om je verwarming of koeling aan te passen op basis van de weersomstandigheden. Stel je voor dat je op vakantie bent en het wordt plotseling veel kouder dan verwacht. Met een WIFI thermostaat kun je de temperatuur op afstand verhogen, zodat je bij thuiskomst niet in een koud huis terechtkomt.

Integratie met slimme apparaten

Een andere interessante extra functie van WIFI thermostaten is de integratie met slimme apparaten, zoals spraakassistenten of smart home-systemen. Deze integratie stelt je in staat om je thermostaat te bedienen via stemcommando’s of via een app op je smartphone. Je kunt bijvoorbeeld de temperatuur aanpassen terwijl je op de bank zit, zonder op te staan of de afstandsbediening te zoeken.

Belangrijke overwegingen

Bij het kiezen van een WIFI thermostaat is het belangrijk om de functies te overwegen die voor jou het belangrijkst zijn. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

 • Programmeerbare schema’s kunnen je helpen energie te besparen door de temperatuur automatisch aan te passen wanneer je niet thuis bent.
 • Weersvoorspellingen kunnen handig zijn als je de temperatuur in je huis wilt aanpassen op basis van het verwachte weer.
 • Integratie met slimme apparaten kan je leven gemakkelijker maken door je in staat te stellen je thermostaat te bedienen via spraakcommando’s of een app.

Vergelijkende tabel

Hier is een eenvoudige vergelijkende tabel om je te helpen bij het nemen van een beslissing:

Functie Programmeerbare schema’s Weersvoorspellingen Integratie met slimme apparaten
Model A Ja Nee Ja
Model B Ja Ja Ja
Model C Nee Ja Ja
Model D Ja Ja Nee

De bovenstaande tabel geeft slechts een voorbeeld en er zijn natuurlijk veel meer modellen en merken beschikbaar. Het is belangrijk om je eigen behoeften en voorkeuren in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste WIFI thermostaat voor jouw huis.

Nu je op de hoogte bent van de extra functies die beschikbaar kunnen zijn op WIFI thermostaten, kun je een weloverwogen beslissing nemen en een thermostaat kiezen die aan jouw behoeften voldoet.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een WIFI thermostaat

In de conclusie van het blogartikel “Welke factoren moet je overwegen bij het kiezen van een WIFI thermostaat?” is het belangrijk om te benadrukken dat het overwegen van verschillende factoren essentieel is bij het kiezen van een WIFI thermostaat. Dit stelt je in staat om de juiste keuze te maken en te profiteren van de voordelen van een WIFI thermostaat in je huis. Het artikel noemt specifiek de factoren energie-efficiëntie, compatibiliteit en extra functies als belangrijke overwegingen. Door deze factoren mee te nemen in je besluitvorming, kun je ervoor zorgen dat je de juiste WIFI thermostaat kiest die past bij jouw behoeften en wensen.

Veelgestelde vragen over WIFI thermostaten

Welke energiebesparende mogelijkheden biedt een WIFI thermostaat?

Een WIFI thermostaat biedt verschillende energiebesparende mogelijkheden. Ten eerste kun je met een WIFI thermostaat de temperatuur van je verwarmingssysteem eenvoudig op afstand regelen via een app op je smartphone. Dit betekent dat je de verwarming kunt uitschakelen wanneer je niet thuis bent, waardoor je energie bespaart.

Daarnaast hebben veel WIFI thermostaten een geavanceerde programmeringsfunctie waarmee je de verwarming kunt instellen op specifieke tijden en temperaturen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de verwarming lager zetten tijdens de nacht of wanneer je op het werk bent. Op deze manier kun je energie besparen zonder aan comfort in te leveren.

Sommige WIFI thermostaten hebben ook een leerfunctie, waarbij ze je leefpatroon en voorkeuren leren kennen. Op basis hiervan kunnen ze automatisch de verwarming aanpassen om energie te besparen. Bijvoorbeeld door de verwarming eerder uit te schakelen als je meestal vroeg naar bed gaat.

Ten slotte kunnen WIFI thermostaten ook informatie verstrekken over je energieverbruik. Dit geeft je inzicht in hoeveel energie je verbruikt en wanneer. Hierdoor kun je bewuster omgaan met energie en eventueel aanpassingen maken om nog meer te besparen.

Kortom, een WIFI thermostaat biedt verschillende energiebesparende mogelijkheden, zoals het op afstand regelen van de verwarming, programmeren van specifieke tijden en temperaturen, het leren van je leefpatroon en het verstrekken van informatie over je energieverbruik.